Vad händer i kroppen?

Den som druckit alkohol eller tagit andra droger känner säkert igen sig i att ”man inte riktigt är vid sina sinnens fulla bruk”. Hjärnan reagerar långsammare, men även resten av kroppen påverkas. Och man blir en bra mycket sämre förare.

  • Levern bryter ner – men det går långsamt.
  • Kvinnor får högre promillehalt än män.
  • Nervcellerna fungerar inte riktigt normalt dagen efter.

Ett gift…
Alkohol är ett gift som påverkar kroppens alla celler när den kommer in i vårt blodsystem. Kroppen reagerar direkt och går till angrepp. Det sker främst genom enzymer som bryter ner alkoholen. Levern står för grovjobbet, men det tar tid beroende på hur mycket alkohol man har druckit.

Kvinnor påverkas mer än män
Den största förbränningen av alkohol sker i levern. Hos män börjar alkoholen brytas ner och förbrännas redan i magsäcken. Kvinnor saknar det enzym i magsäcken som bryter ner alkohol och det är därför som kvinnor blir mer påverkade och får högre alkoholkoncentration i blodet. Män har också större andel vatten i kroppen än kvinnor. Om en kvinna och en man, med samma kroppsvikt, dricker lika mycket alkohol får kvinnan högre promillehalt i blodet och har dubbelt så stor risk att utveckla skrumplever. Kvinnor blir alltså rattfulla vid en mindre mängd alkohol än män.

Baksmälla
”Dagen efter” upplever många huvudvärk, trötthet och törst. Den berömda baksmällan är ett faktum. Hjärnan signalerar vätskebrist eftersom alkohol är vätskedrivande och nervcellerna är fullt sysselsatta med att få igång normalt signalsystem efter giftattacken. Om man vet att man ska köra bil ska man inte dricka dagen innan. Det är en enkel tumregel som – om alla följde den – skulle minska antalet olyckor och rädda liv.

Cannabis ökar godissuget
Cannabisrus gör att hjärtat slår snabbare och ögonvitorna blir rödaktiga. Man blir torr i munnen och halsen och känner sig ofta hungrig eller sugen på sötsaker. Man kan få ångest eller panikkänslor, speciellt om man känner sig deprimerad eller befinner sig under stress. Förmågan att köra ett fordon eller utföra andra komplicerade uppgifter blir mycket försämrad.

Den som tål alkohol bättre än andra riskerar lika mycket – eller mer
Att man tål mycket alkohol eller kan hantera alkohol är inget tecken på att man är vuxen. Att tåla alkohol innebär inte att man slipper alkoholskador – tvärtom. Den som ”tål” alkohol dricker ofta mer alkohol och utsätter sig för stora risker att få skador eller bli alkoholberoende.

Att kunna hantera alkohol innebär att man vet när man ska sluta dricka, att kunna och våga säga ”Nej tack, jag ska inte ha mer”. Det har ingenting att göra med om kroppen är mogen för att dricka alkohol – det blir den aldrig! Alkohol är ett gift som kroppen inte tål i särskilt stora mängder. Gränsen för vad den vuxna kroppen tål går vid berusning. Drick aldrig så att hjärnan blir berusad, då har kroppens gräns överskridits.

Att reflektera kring:

  • Om man väljer att köra trots att man är påverkad, hur värderar man då risken att skada andra människor?
  • Vad är det som gör att så många ändå tar risken och kör påverkade?
  • Hur vanligt är det att folk kör bakfulla?
  • När kan man köra efter en blöt kväll?