"Det är väl upp till mig hur påverkad jag vill bli?"

Det är inte alltid så lätt att prata alkohol och droger med en tonåring. Men ju mer förberedd man är desto lättare går det. Folhälsoinstitutet ger ut Tonårsparlören till föräldrar till barn i årskurs 7. Där finns många bra tips på hur man som vuxen kan förhålla sig till barn och alkohol. Forskning har till exempel visat att ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än sina jämnåriga kamrater, även i andra sammanhang. De provar även narkotika i ökad utsträckning.

Ladda även gärna ner Berusning på schemat, stöd och inspiration för undervisningen om alkohol, narkotika, dopning och tobak i grundskolans senare år. Den finns även i en version för gymnasiet.

• Hur tänker tonåringar när de väljer att berusa sig?
  • Hur tänker tonåringar som avstår från alkohol?
  • I vilka sammanhang dricker de alkohol eller provar andra droger?
  • Kan man lita på att de inte kommer att köra bil eller moped med alkohol i kroppen?
  • Skulle alkoholen ha godkänts om den hade upptäckts idag?