En kropp i utveckling drabbas hårdare

Ungdomar tål alkohol och droger sämre än vuxna. Det säger sig självt att man då även blir en sämre förare, oavsett om man sitter bakom ratten på en bil eller bakom styret på en motorcykel, moped eller cykel. Eller om man kör traktor eller snöskoter.

Barn och ungdomar påverkas mer
Levern, som förbränner den mesta alkoholen, är inte färdigutvecklad förrän i 20-årsåldern. Först då klarar kroppen av att effektivt göra sig av med giftet.

När ett barn eller en tonåring dricker kan inte levern förbränna alkoholen ordentligt. Alkoholen går ut i blodet och kommer till hjärnan – som saknar skydd mot alkohol – och tar därför mer skada än hos en vuxen.

Det krävs alltså inte mycket alkohol/droger för att en ung människa ska bli en sämre bil- eller mopedförare. Mindre barn bli påverkade även vid så låga alkoholkoncentrationer som det finns i lättcider.

Men när är man vuxen då?
När det handlar om hjärnan är den fysiskt färdigutvecklad vid cirka 25 års ålder. Men vår lagstiftning säger att vi är myndiga redan vid 18 år. Det är en kompromiss mellan dessa årtal som ligger till grund för när man får beställa och dricka alkohol ute på krogen och när man får handla på Systembolaget.

• Att känna sig vuxen är inte detsamma som att vara vuxen. Varför tar yngre över vuxnas beteenden och glömmer fysiska skillnader?
  • Varför får man köra bil när man är 18 år, men vänta tills man är 20 år innan man får handla på systemet?